Tapahtumat

Tapahtumatietoja päivitetään näille sivuille sitä mukaa kun aikataulut ja ohjelmat varmistuvat. Julkaistavat tiedot tapahtumista voi toimittaa osoitteeseen eija.roisko(ät)kvl.fi.

 

MAANANTAI 3.10.2022

Infokväll om afasi

Vad innebär det att ha afasi? Vad händer i hjärnan? Erfarenhetstalaren och författaren Christa Mickelsson och talterapeuten Victoria Mankki svarar på frågorna under infokvällen, som riktar sig till personer med afasi, anhöriga och intresserade. Infokvällen är kostnadsfri och vi bjuder på kaffe och tilltugg. Du behöver inte anmäla dig.
Tidpunkt: Måndag 3.10. klo 17:00-18:30
Plats: SFV-huset G18, Georggatan 18, 00140 Helsingfors
Tilläggsinformation: Kontakta Viveka Åberg, 040-533 1710, viveka.aberg(ät)sfv.fi för mer information
Webbsida.
Organisatör: Evenemanget finansieras genom Stroke- och afasifonden inom SFV vars syfte är att sprida kunskap om stroke och afasi främst på svenska.

TIISTAI 4.10.2022

Esteetöntä sadutusta piirtäen ja kuvilla

Aivoliitto ry. järjestää tiistaina 4.10. klo 14:30-17:30 esteettömän Sadutus tapahtuman Helsingin keskuskirjasto Oodissa. Siellä Lapsi saa kertoa sadun tai tarinan juuri sellaisena kuin itse haluaa. Tapahtumassa käytetään kuvia ja piirtämistä tarinankerronnan tukena. Sadutuksen tavoitteena on rohkaistua ja harjaantua myös muissa tilanteissa kertomaan ajatuksistaan ja ilmaisemaan itseään. On tärkeää kokea, että tulee kuulluksi ja arvostetuksi. Jokainen osallistuja saa piirretyn sadun mukaansa.
Paikka: Helsingin keskuskirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki, lasten tapahtumatila (3. kerros)
Lisätietoja: Sini Tainio, sini.tainio(ät)aivoliitto tai Hannele Merikoski, hannele.merikoski(ät)aivoliitto.fi
Linkki: Tapahtumatiedot Facebookissa.
Järjestäjä: Aivoliitto ry.

Mitä sanoisit, jos et voisi puhua – miten kertoisit, että välität?

Kehitysvammaliitto ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä (VAMYT-ryhmä) järjestävät tiistaina 4.10. klo 14.30-15:30 keskustelutilaisuuden Pikkuparlamentin kansalaisinfossa. Tule kuulemaan keitä ovat puhevammaiset henkilöt ja keskustelemaan, miten puhevamma vaikuttaa arkeen ja itsemääräämiseen. Puhevammaiset henkilöt ovat suuri joukko eritaustaisia ihmisiä, jotka ohitetaan säännöllisesti palveluissa ja heitä itseään koskevassa päätöksenteossa. He ovat näkymättömiä ja kuulumattomia.

Tilaisuudessa puhevammaisen henkilön puheenvuorot esittävät kokemusasiantuntijat Nina Halme ja Liisa Mertala. Kehitysvammaliiton Tikoteekin johtaja Eija Roisko puhuu aiheesta yhteistyöllä näkymättömästä näkyväksi. Tilaisuuden lopuksi keskustelua ja kansanedustajien kommentteja. Tilaisuus on maksuton, vapaa pääsy.
Paikka: Pikkuparlamentin kansalaisinfo (Arkadiankatu 3, Helsinki, sisäänkäynti Mannerheimintien puolelta).
Lisätietoja: Kehitysvammaliiton vaikuttamistoiminnan päällikkö Miinukka Tuominen-Hakoila, miinukka.tuominen-hakoila(ät)kvl.fi  p. 040 705 8256
Linkki: Tarkemman ohjelman löydät Kehitysvammaliiton verkkosivuilta.

Celia ja muut saavutettavat kirjastopalvelut

Turun pääkirjasto järjestää yhdessä Aivoliiton Kommunikaatiokeskuksen kanssa Puhevammaisten viikon tapahtuman tiistaina 4.10. klo 13:00-14:30 Turun pääkirjaston Studiossa. Tule kuulemaan Celian äänikirjapalvelusta, Omakirjaston palveluista sekä kirjaston verkkoaineistosta. Tilaisuus on kaikille avoin.
Paikka: Pääkirjaston Studio, Linnankatu 2, Turku
Lisätiedot: Pirjo Laine, puh. 050 5977 663, pirjo.laine(ät)aivoliitto.fi
Järjestäjä: Aivoliiton Kommunikaatiokeskus yhdessä Turun pääkirjaston kanssa

KESKIVIIKKO 5.10.2022

Ammattiopisto Spesian Puhevammaisten viikon tapahtuma

Ammattiopisto Spesia järjestää Jyväskylässä Kukkulan Kampuksen aulassa keskiviikkona 5.10. klo. 12:00-13:30 Puhevammaisten viikon tapahtuman missä on toiminnallisia pisteitä, erilaisia kommunikaatio välineitä ja Keski-Suomen puhevammaisten tulkit esittelevät palveluitaan. Tapahtuma on kaikille avoin.
Paikka: Ammattiopisto Spesian Jyväskylän kampuksen aula, Keskussairaalantie 21, 40260 Jyväskylä
Järjestäjä: Ammattiopisto Spesia

Tietoa puhevammaisuudesta ja puhevammaisten tulkkipalvelusta

Sivupersoona Oy järjestää keskiviikkona 5.10. klo 9:00-14:00 tapahtuman Porin Satasairaalan OLKA-pisteellä, missä heidän puhevammaisten tulkkinsa ovat tiedottamassa puhevammaisuudesta sekä puhevammaisten tulkkipalvelusta.
Paikka: Pori, Satasairaala OLKA-piste

Tietoa puheterapiasta, puhevammaisuudesta ja puhevammaisten tulkkauksesta

Sivupersoona Oy järjestää keskiviikkona 5.10. klo 10:00-14:00 Turun Hansakorttelin Hansatorilla tapahtuman, missä Turun yliopiston logopedian opiskelijat, Diakonia-ammattikorkeakoulun tulkkiopiskelijat sekä Sivupersoonan puhevammaisten tulkit ovat tiedottamassa puheterapiasta, puhevammaisuudesta sekä puhevammaisten tulkkauksesta.
Paikka: Turku, Hansakorttelin Hansatori

TORSTAI 6.10.2022

Tutustu erilaisiin AAC-menetelmiin ja apuvälineisiin

Eteva kuntayhtymän AAC-ohjaajat järjestävät tapahtuman torstaina 6.10. klo 9:30-11:30 Järvenpään seurakuntaopistolla. Tapahtuman aikana voi tutustua erilaisiin AAC-menetelmiin ja apuvälineisiin. Esittelemässä niitä on Etevan AAC-ohjaajat Henna Taskinen ja Tiina Heino. Tapahtuma on suunnattu erityisesti vammaistyöstä kiinnostuneille opiskelijoille, mutta kaikki muutkin asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita!
Paikka: Järvenpään seurakuntaopisto, Järvenpääntie 640 Y, Ruiskukukan neuvottelutila
Lisätietoja: AAC-ohjaaja Tiina Heino, tiina.heino(ät)eteva.fi
Järjestäjät: Eteva kuntayhtymä

Kipinä-kirppis

Tervetuloa Kipinäkeskuksen järjestämälle Kipinä-kirppikselle to-pe 6.10.-7.10. klo 9:00-17:00. Kaksipäiväisellä kirppiksellä myydään pienellä rahalla Kipinäkeskuksen tuotteiden ylimääräisiä materiaaleja, kuten osia Roihusten perheen tuotteista. Maksut MobilePaylla tai käteisellä tasarahalla.
Paikka: Kipinäkeskus, Malmin raitti 17 A, 2. krs, 00700 Helsinki.
Lisätietoja: info(ät)kipinakeskus.fi
Järjestäjä: Kommunikointikeskus Kipinä Oy

Maailman CP-päivän sekä puhevammaisten päivän tapahtumat

CP-liitto juhlistaa Maailman CP-päivää sekä puhevammaisten päivää torstaina 6.10 ympäri Suomea yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa. Tavoitteena on jakaa tietoa cp-vammasta ja hälventää siihen liittyviä ennakkoluuloja. Jaossa myös Pyyhi ennakkoluulosi -tekstillä varustettuja tiskirättejä.

Tapahtuma paikkakunnat:
Helsinki, Helsingin keskuskirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4 torstai 6.10 klo 11:00-15:00
Helsinki/Laajasalo, Yliskylän puistokatu 4 torstai 6.10 klo 12:00-14:00
Oulu, kauppakeskus Valkea, Isokatu 25 torstai 6.10 klo 14:00-17:00
Tampere, Kauppakeskus Ratina, Vuolteenkatu 1 torstai 6.10 klo 15:00-19:00
Turku, Turun kaupunginkirjasto, Linnankatu 2 torstai 6.10 klo 10:00-13:30
Lahdessa otetaan varaslähtö tähän tapahtumaan jo keskiviikko 5.10. torin markkinapäivänä.
Järjestäjä: Suomen CP-liitto

Ryhmäpuheterapia aikuisilla: mitä ajatuksia se sinussa herättää?

Intonaattorit Oy järjestää torstaina 6.10 klo 10:00 ja 13:00 avoimet ovet kahteen erilaiseen puheterapiaryhmään aikuisilla.

Klo 10:00-11:00 ryhmäpuheterapia aihetta lähestytään kommunikaation muutoksia tukien ja vahvistaen. Esimerkiksi afasia vaikuttaa moninaisesti kommunikaatioon ja kielelliseen toimintaamme, mutta vaikuttavilla ja merkityksellisillä tukikeinoilla afasia ei määrittele arkeamme.

Klo 13:00-14:00 ryhmäpuheterapia aihetta lähestytään enemmän vuorovaikutuksen ja kommunikaation muutoksia tukien ja sosiaalisissa tilanteissa toimimista sujuvoittaen. Esimerkiksi aivovamma vaikuttaa toimintaamme monella tavalla erityisesti silloin, kun toimimme muiden ihmisten kanssa. Vaikuttavilla ja merkityksellisillä tukikeinoilla voimme elää omannäköistämme arkea.

Avoimilla ovilla toivotaan erityisesti kuultavan monia ajatuksia siitä, miten ryhmäpuheterapia aikuisilla koetaan. Mukaan ovat tervetulleita niin henkilöt itse, heidän läheisensä kuin terveydenhuollon ammattilaiset, joita ryhmäpuheterapia kiinnostaa.

Intonaattorit Oy:n ryhmät kokoontuvat myös hybridimallilla, ja siksi avoimen oven ryhmiinkin pääsee osallistumaan niin paikan päällä kuin etänä. Tapahtuma on maksuton, mutta ilmoittautuminen vaaditaan. Ilmoittaudu tästä.
Paikka: Linnoitustie 2b, Espoo tai etänä osallistuminen Zoom-alustan kautta seuraavien linkkien kautta: klo. 10:00-11:00 ryhmä tai 13:00-14:00 ryhmä.
Lisätietoja: info(ät)intonaattorit.fi
Linkki: https://intonaattorit.fi/tapahtumat/ryhmapuheterapia-aikuisilla/
Järjestäjä: Intonaattorit Oy

”Nyt on aika kohdata” 

6.10. klo 14:00-18:00 Joensuun kirjastossa järjestettävässä tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua puhevammaisten kommunikointia tukeviin järjestöihin, palveluihin ja koulutukseen. Kiertopolulla voi tutustua erilaisiin kommunikointitapoihin. Tapahtumassa on myös lainaamot, joista voit lainata tilaisuuteen puhevammaisten tulkin tai keskustella kahden kesken nepsyasiantuntijan kanssa.

Kirjaston käytävällä on tiedotusta puhevammaisuuteen liittyen sekä Evantian Tulkkilainaamo klo 15.30-18.00. Saat myös Evantian kommunikaatiotaulut lainaan asiakkaille esimerkiksi kahvilaan.
Kokoustilassa on Evantian luentoja verkkosaavutettavuudesta klo 14:00, 15:00, 16:00 ja 17:00. Lisätietoja mirjam.kempas@evantia.fi  Lisäksi kokoustilassa Puhevammaisten vertaistukiyhdistyksen (Puhva) video sekä Riverian esittelyä ja ohjelmaa.
Muikkusalissa on TulkkausILONAN Kommunikaatioseikkailu, Pohjois-Karjalan Nepsyt Aksoni ry:n Ihmislainaamo ja esittelyä.

Paikka: Joensuun pääkirjasto, Koskikatu 25, Joensuu
Järjestäjät: AKSONI ry., TulkkausILONA oy., Riveria ammattioppilaitos, PUHVA vertaistukiyhdistys ry. ja Evantia

Monimuotoinen kommunikaatio -päivä

Autismiliitto ry järjestää torstaina 6.10. klo 9:45-14:00 yhteistyössä OSAO:n ja OAMK:n kanssa heidän opiskelijoilleen ja henkilökunnalleen Monimuotoisen kommunikaatio -päivän. Päivä koostuu kokemusasiantuntija- ja ammattilaispuheenvuoroista, jotka avaavat monimuotoista kommunikaatiota erilaisista näkökulmista. Tapahtumassa on mukana useita eri toimijoita esittelemässä omaa toimintaansa. Huom! Tapahtuma on rajattu OSAO:n ja OAMK:n opiskelijoille ja henkilökunnalle.
Järjestäjä: Autismiliitto ry yhteistyössä OSAO:n ja OAMK:n kanssa. Mukana myös useita muita toimijoita.
Lisätietoja: lahja.leiviska(ät)autismiliitto.fi, p. 050 502 2269

PERJANTAI 7.10.2022

Kipinä-kahvila

Nyt on aika kohdata kahvittelun äärellä! Tervetuloa Kipinäkeskuksen järjestämään Kipinä-kahvilaan perjantaina 7.10. klo 12:00-17:00. Kahvilassa on maksuttomasti tarjolla kahvia, teetä, kaakaota, mehua sekä pientä makeaa purtavaa. Kahvilassa asiointi onnistuu tietysti niin puheella kuin muillakin keinoin.

Kysy AAC-ohjaajalta! Kipinä-kahvilassa paikan päällä on AAC-ohjaajamme Janette Kotonen, joka vastaa mielellään kaikenlaisiin kysymyksiin kommunikoinnin apuvälineistä, niiden hankkimisprosessista ja käytön ohjauksesta.
Paikka: Kipinäkeskus, Malmin raitti 17 A, 2. krs, 00700 Helsinki.
Lisätietoja: info(ät)kipinakeskus.fi
Järjestäjä: Kommunikointikeskus Kipinä Oy

Tietoa puhevammaisuudesta ja puhevammaisten tulkkipalvelusta

Sivupersoona Oy järjestää perjantaina 7.10. klo 10:00-13:00 Tampereen Tays:n OLKA-pisteellä tapahtuman, missä saa Sivupersoonan puhevammaisten tulkeilta tietoa puhevammaisuudesta ja puhevammaisten tulkkipalvelusta.
Paikka: Tampere, Tays OLKA-piste

Päivitetty: 04.10.2022

« Takaisin