Videot ja materiaalit

Alla on vuoden 2021 Puhevammaisten viikolla eri tahojen julkaisemia videoita:

 

Kerron kosketuksella – Sointu-laite virittää vuorovaikutukseen

Sointu (CRDL) on Hollannissa kehitetty vuorovaikutteinen instrumentti, joka muuntaa käyttäjiensä kosketuksen ääneksi. Se on tarkoitettu kommunikoinnissa tai vuorovaikutuksessa tukea tarvitseville ihmisille ja heidän kommunikointikumppaneilleen. Sointu-laite houkuttelee leikilliseen yhdessäoloon ja lähestymään toista koskettamalla. Laite yhdistää kosketuksen ja äänen ja luo yhteyden toiseen ihmiseen ilman sanoja.

Videolla kuulemme toimintakeskuksen työntekijän ajatuksia ja kokemuksia Sointu-laitteen hyödyistä ja käyttömahdollisuuksista eri asiakasryhmien kanssa. Näemme myös, kuinka työntekijä ja asiakas käyttävät Sointu-laitetta virittyessään yhdessäoloon. Video on tuotettu Eteva kuntayhtymän Järvenpään päiväaikaisen toiminnan ja Kehitysvammaliiton Tikoteekin yhteistyönä.

 

Puhevammaisten viikon keskustelutapahtuma: Kerron, mitä minulle tarkoittaa osallisuus (tallenne)

Intonaattorit oy:n järjestämässä paneelikeskustelussa 3 panelistia sekä paneelinpuheenjohtaja, aikuispuheterapeutti Elisa Johansson keskustelevat osallisuudesta ja mistä tekijöistä se panelisteilla rakentuu.

Viikon aikana Intonaattorit toivoo kuulevansa monien muidenkin kommentteja osallisuuden eri näkökulmista. Sinä voit osallistua keskusteluun:Lähettämällä videon, kuvan tai tekstin sähköpostilla elisa(at)johansson.fi (otsikko: minä kerron). Voit myös osallistua keskusteluun haastamalla henkilön/toimijan kommentoimaan, mitä hänelle/heille tarkoittaa osallisuus.Tämä esteetön keskustelu huipentuu perjantaina 8.10. klo 14:00-15:00 järjestettävään Intonaattorit Oy:n organisoimaan live-keskustelutapahtumaan (zoom-alustalla). Tapahtumassa käymme läpi viikon aikana keskusteluun osallistujien kommentit, ja saamme näin monimuotoisen käsityksen siitä, mitä kaikkea osallisuus Suomessa tällä hetkellä tarkoittaa. Live-tapahtumassa voit esittää myös vielä uusia kysymyksiä tai kommentteja aiheesta.

 

Millainen on hyvä puhevammaisten tulkki?

Tikoteekki haastatteli puhevammaisten tulkki Susanna Lillia-Hämäläistä, joka määrittelee hyvän ammattilaisen tunnusmerkit muuan muassa näin. Videolla hän pohtii myös tulkin roolia asiakkaan tunteiden välittäjänä, tulkkauksen ja tulkinnan rajapintaa sekä avustajan ja tulkin erilaisia rooleja.

 

 

 

Etätulkkaus

Vammaisten tulkkauspalvelu edistää puhevammaisten henkilöiden kuulluksi ja ymmärretyksi tulemista. Palvelu mahdollistaa muun muassa asioimisen, opiskelun, harrastamisen ja yhteiskunnallisen osallistumisen. Tulkkaus on mahdollista toteuttaa läsnätulkkauksena tai etätulkkauksena, jolloin tulkki tulkkaa asiakasta etäyhteysohjelman avulla. Etätulkkaus ei sovellu kaikille, mutta sitä kannattaa kokeilla.

Tikoteekin Eija Roisko keskusteli Liisa Mertalan ja Johannes Kaikkosen kanssa Teams:n välityksellä etätulkkauksen mahdollisuuksista ja haasteista.

 

 

Kerron itsestäni

Folkhälsan har skapat material för att berätta om sig själv, både licensfritt och i licensbelagda program till veckan för personer med talhandikapp. Materialen hittar du i länken här.

Folkhälsan on valmistanut ruotsinkielisiä materiaaleja joilla voi kertoa itsestään puhevammaisten viikon kunniaksi. Materiaalit löytyvät tästä linkistä, materiaaleja on sekä ilmaisohjelmissa että lisensioiduissa ohjelmissa.

 

 

Päivitetty: 23.03.2022

« Takaisin